Routrar för industri

 

Varför riktiga fordon- och industriroutrar framför konsumentprodukter?

Driftstopp kostar pengar!

Det finns en hel del anledningar till varför man skall använda rätt 4G-router på rätt plats. Konsumentprodukter är ofta billiga och snabba men de blir alltid dyrare att använda än när man väljer rätt produkter på en gång. En riktig 4G-router som är anpassad för ändamålet blir mycket billigare sett över ett år.

En korrekt vald och konfigurerad router kan gå åratal utan avbrott.

När det gäller routrar kan många se lika ut på pappret men när man kommer till funktion så är det ganska mycket som skiljer en konsumentproukt och en produkt som är anpassad för fordon eller industriellt bruk.

Här är några av de viktigaste fördelarna med riktiga fordon- och industriroutrar

 • Driftsäkerheten
 • Tålighet (temperaturområden, vibrationer, strömspikar m.m)
 • Lägre "Total Cost of Ownership"
 • Flexibel strömmatning
 • VPN teknik
 • Fjärrmanagering och automatiserad övervakning
 • Anpassningsbar mjukvarumässigt
 • Anslutningsbar till kundens olika system

Driftsäkerhet

Mobilnäten skiljer sig väldigt mycket från ADSL och fiber. Det är vanligt att man kan bli utkastad ur mobilnäten om det blir fullt eller om operatören tar ner sina basstioner i området för service och underhåll. Man blir då utslängd på en radio/SIM-nivå och måste starta om både SIM-kort och radiomodul för att komma in i nätet igen. Dessutom finns alltid risken att ett SIM-kort hänger sig och då måste man också starta om radio/SIM för att kunna ansluta igen.

Internet Connection Watch Dog 

En fordonsrouter eller industrirouter kontrollerar hela tiden anslutningen och startar om radiomodul och SIM-kort om den upplever att det inte går att få igenom kommunikation till Internet. Konsumentprodukter har nästan aldrig denna funktion.

Hårdvaru-Watch Dog

Dessutom innehåller fordon och industriroutrar alltid en Watch Dog som bevakar att att routern och OS:et i routern fungerar. Vid ett programkörningsfel eller ett fysiskt fel i routern kör Watch Dog chippet alltid en Reset på routern.

Multipla profiler med Fall Back.

Om du nu sätter din router 30 mil bort i t.ex. en vattenbrunn, vindkraftverk, tryckpress, bensinpump eller en asftfaltsläggare så är det sista du vill att åka dit för trycka på reset eller ändra en inställning om du råkar ställa om routern på distans så den inte länkre kopplar upp. De flesta modeller har multipla konfigurationer och kan automatiskt återställa till en tidigare profil om dina nya inställningar gör att routern inte kan koppla upp på nätet igen.

SMS styrning

Har du tappat bort IP-adresser, måste byta inställningsprofil, eller av någon anledning vill starta om routern så kan man styra och kommunicera med routern via SMS.

Tålighet

Vi har många olika modeller för många olika områden. Vissa är IP-klassade (vatten-/dammskyddade) för extra krävande miljöer andra är skyddsklassade för brandfarliga/explosiva miljöer. Men generellt är att de är tåligare än konsumentprodukter på några gemensamma punkter.

 • Extra tåliga mot stötar och vibrationer
 • Utökat temperaturområde (ofta mellan -40 till +70 grader)
 • IP-klassning (vatten/damm)
 • Överspännningsskydd både strömmatningen och på Ethernet-portarna för att inte skadas av t.ex. anslutna maskiner eller elöverslag.
 • Klassning för brandfarliga eller explosiva miljöer
 • E-klassning för montering i fordon.

PoE med styrning av strömmen till portar

Våra Routrar med PoE (Power over Ethernet) kan driva t.ex. webkameror. Advantechs SmartFlex routrar har dock något helt unikt. De kan styra strömmatningen från routern vilket innebär att man t.ex. kan starta om en "hängd" webkamera på distans utan att skicka ut en tekniker.

Advantech har också routrar som kan matas med PoE om du behöver placera routern där det är svårt att dra fram ström.

Lägre "Total Cost of Ownership"

Konsumentprodukterna är ofta billiga i inköp men använder man dem på obevakade ställen blir de ofta väldigt dyra med tiden. Skall man åka 5 mil för att starta om en router som blivit utsparkad från mobilnätet har man förmodligen redan vid första månaden förlorat pengar på att använda en konsumentprodukt i fel miljö.

Det är så lätt att stirra sig blind på initialkostanden och missa vad det verkligen kostar med driftstopp och hur mycket det verkligen kostar att skicka någon på plats för att lösa felet.

Och just mobilroutrar kräver extremt mycket mer inbyggda Watch Dog-funktioner än en vanlig fiber eller ADSL-router gör.

Flexibel strömmatning

Alla våra fordons och industriroutrar har flexibel strömmatning. Du kan koppla in ostaibliserad spänning direk in. Vanligtvis 9-48VDC.

Våra speciella fordonsroutrar är dessutom klassade för -600 till +200V strömspikar.

VPN teknik

Alla våra routrar har VPN för säker tunnling av trafiken. Alla routrar stödjer multipla VPN protokoll.

Läs mer om Advantechs Webaccess/VPN-lösning för OpenVPN

Fjärrmanagering och övervakning

De flesta modeller erbjuder fjärrmanagering och övervakning via cloud-tjänster. Finessen med detta är att routern alltid ansluter upp till managering/övervakningen och lämnar/hämtar data. Du är aldrig beroende av vad operatören hittar på med NAT:ade IP adresser.

Läs mer om Managering och övervakning

Våra routertillverkare

Communica är distributör för bl.a. följande routertillverkare

Läs mer om hur du väljer rätt 4G/5G-router för rätt användningsområde