Mobil datakommunikation i båtar och fartyg

Poynting HELI
Antenner för mobil 4G / 5G datakommunikation långt ut till havs

Oavsett om ni har en liten privatbåt eller ett kryssningsfartyg så erbjuder Poynting högpresterande marinantenner för mobilnäten som ger täckning med hög prestanda långt ut från närmaste basstation.

Låt oss presentera alla modeller från största till minsta modellerna nedan.

Poynting WaveHunter

Är du ute efter ultrahög prestanda och maxmimal räckvidd från land för mobilt internet?

Poynting WaveHunter

Kryssningsfartyg, passagerarfärjor och alla andra större fartyg som behöver både extrem prestanda och extrem räckvidd kan titta på Poynting WaveHunter.

Genom att placera upp till upp till tre stycken lastbalanserade Dual Radio 5G routrar* (eller sex stycken Dual Radio 4G routrar) inne i Domen kan du slå samman trafiken från multipla operatörer och multipla riktningar samtidigt för att ge oöverträffad räckvidd och oöverträffad prestanda via vanliga mobilnäten.

* Exempelvis Celerway Arcus eller Celerway Stratus Dual Radio 5G med lastbalansering över multipla radiomoduler och multipla routrar samtidigt. Dessutom finns möjligheten att tunnla all trafik gemensamt via en server i land för en helt transparant bundling av operatörer / radiomoduler / routrar.

Poynting WaveHunter använder Poyntings världsberömda "Artificiella Magnetiska Conductor"-tekniken (AMC) känd från XPOL-2-5G-antennen.

Antennmatrisen består av 12 korspolariserade, högeffektiva 2×2 MIMO-riktantenner arrangerade i två staplade uppsättningar förskjutna i steg om 60°. Detta ger 360° bredbandstäckning från 617 till 960 MHz och 1710 till 4200 MHz, med en maximal förstärkning på 11 dBi. Vilket gör den idealisk för multi-router applikationer.  Hela WaveHunter är optimerad för ultraprestanda på 5G genom att antennparen bildar 4x4 MIMO med optimal 45 graders vinkel mellan antennelementen.

WaveHunter har även inbyggda WIFI antenner för utsändning av WIFI utomhus eller för anslutning av routrarna till WIFI i hemmahamnarna.

WaveHunter är stor som en mindre satellit-Dome med 75 cm höjd och 65 cm i diameter.

För dig som är installatör. För försäljning av WaveHunter krävs genomgången kurs med Poynting.

Läs mer om WaveHunter

Poynting RIPPLE

Poynting RIPPLE är en mindre Dome-antenn (50 cm höjd och 41 cm i diameter) med plats för upp till två Dual Radio 5G routrar*. Routrarna placeras direkt inuti RIPPLE för minimala kabelförluster mellan router och antenn och därmed mycket hög räckvidd från basstationerna. En eller flera Ethernet-kablar dras ner till elektronikrummet i fartyget.

RIPPLE passar större privatbåtar hela vägen upp till stora fartyg.

RIPPLE kommer som 8x8 MIMO (en Dual Radio 5G router*) eller 16x16 MIMO (två Dual Radio 5G routrar*) och dess effektiva  korspolariserade 9,5 dBi 4G / 5G antenner ger mycket bra signalstyrka och signalkvalitet. Eftersom vi kan köra 16 antenner samtidigt så kan vi maximera prestandan även för mycket krävande installationer med höga prestandakrav (t.ex. Internet access för många passagerare)

* Exempelvis Celerway Arcus eller Celerway Stratus Dual Radio 5G med lastbalansering över multipla radiomoduler och multipla routrar samtidigt. Dessutom finns möjligheten att tunnla all trafik gemensamt via en server i land för en helt transparant bundling av operatörer / radiomoduler / routrar.

Eftersom antennerna är korspolariserade så får vi bra hastighet både över 4G och 5G

RIPPLE har även inbyggda WIFI-antenner och GPS antenner.

WIFI antennerna kan användas för att sprida internetaccess på däck eller utanför fartyget. Men med t.ex. en Celerway Stratus så kan man använda WIFI as WAN och använda RIPPLE för att ansluta interna nätverket mot WIFI nät i hamnen.

Läs mer om Poynting RIPPLE

Poynting OMNI-900

Om du söker maximal räckvidd på ditt mobila Internet men inte behöver samma extrem hastighet som i WaveHunter eller RIPPLE så har vi Poynting OMNI-900 med 2x2 MIMO eller 4x4 MIMO. 

OMNI-900 är gjorda för stora fritidsbåtar eller professionella fartyg som behöver mycket lång räckvidd på mobilt Internet.

Modellerna är 1700 mm eller 2500 mm höga beroende på variant och byggda i industriell glasfiber för extrem tålighet.

OMNI-900 ger upp till 8 dBi förstärkning även på de lägre banden vilket är mycket bra för en MIMO marinantenn för 4G / 5G

Läs mer om OMNI-900

PDF om OMNI-902, OMNI-904, OMNI-914

Poynting OMNI-400 MIMO

Poynting OMNI-400 MIMO serien finns på massor av privatbåtar, fartyg och färjor runt om i världen.

Modellerna har uppgraderats under åren med bättre prestanda, fler frekvensband och finns nu som 2x2 MIMO och 4x4 MIMO.  Alla antennerna i 400-serien är anpassade för 5G och för Terracoms LTE-450 nät.

Poynting OMNI-400 är en bra avvägning mellan storlek och prestanda. OMNI-400 ger en bra prestanda och täckning jämfört med vanliga marinantenner för mobilnätet.

Läs mer om OMNI-402 (2x2 MIMO), OMNI-414 (4x4 MIMO)

Poynting OMNI-493 SISO

OMNI-493 har något bättre förstärkning (6-9 dBi) än OMNI-400 MIMO versionerna men kräver istället att man använder fler fysiska antenner. Det är framför allt på de lägre banden som OMNI-493 är starkare än 400 MIMO serien.

OMNI-493 är vanliga på lite större båtar där man har plats för flera antenner och man vill optimera räckenvidden och stabilitet i trafiken långt ut i kustbandet.

Läs mer om Poynting OMNI-493

Poynting ePoynt

Vill du placera antennen högt upp för maximal signal men har problem med långa antennkablar och signalförluster?

ePoynt finns som 2x2 MIMO eller 4x4 MIMO och har korspolariserade antenner för maximal hastighet.

ePoynt är betydligt enklare än RIPPLE och har inte samma förstärkning i antennerna (max 3 dBi). Men ePoynt ger dig ändå möjlighet att placera routern direkt i antennen för att undvika signalförluster i antennkablarna.  ePoynt är betydligt mindre än RIPPLE så i ePoynt kan man t.ex. installera en Milesight UR75 5G router.

ePoynt har även 2x2 MIMO WIFI antenner för WIFI täckning utomhus.

ePoynt kommer med flera olika monteringsalternativ exempelvis för montering på rör, vägg, och på vanliga 1 tum -14NF  marinfästen.

Komplettera med:

  • Bottestycke för marinfäste
  • Marinfästen
  • SIM-kort extender om man vill kunna byta SIM kort utan att öppna ePoynt

Läs mer om ePoynt-4

Poynting MIMO-4

MIMO-4 är anpassad för fast montering med genomföring av kablar (tak / targa m.m.). Men den går också att montera med ett standard marinfäste.

MIMO-4 är en 4x4 MIMO i ett kompakt och ytterst stryktåligt skal. MIMO-4 är lämplig till exempelvis arbetsbåten som utsätts för omild behandling och där en stort antenn skulle vara i vägen.

MIMO-4 fungerar även utmärkt på segelbåt eller på motorbåten där man vill ha en antenn som inte sticker upp så att saker kan fastna. MIMO-4 är IP-69K klassad (vattentät för högtryck med hetvatten) och IK10 klassad (stryktålighet).

Som standard ingår genomföringsdon för montering i tak / däck men också maströrsfäste. Montering på standard marinfäste finns som tillval.

 

Läs mer om Poynting MIMO-4

För mer information om Poyntings marinantenner ring 08-441 35 30 eller maila info@communica.se