Fordonsantenner för mobildata

Antenner för fordon

Vi har ett stort utbud av antenner för fordon, tåg och rälsfordon. Allt från takantenner till antenner som tejpas på insida av rutan. Vi rekommenderar alltid en takantenn om möjligt eftersom de ger bästa mottagningen.

Tänk på att många fordon idag har energiglas som dämpar radiosignaler väldigt mycket och det gör det ofta svårt att använda antennerna inne i fordonet.

Alla våra fordonsantenner är E-marked (godkända för bruk i fordon) och har ett bra skydd mot väder och vind. Alla fordonsantenner med genomföring har både bult och limplatta för maximal skydd mot intrång av fukt.

Några saker att fundera på när man väljer antenner till fordon:

Montering

Absolut viktigaste frågan att ställa är hur antennen skall monteras. Vi rekommenderar alltid en fast montering med genomföring. Antennerna limmas med en dubbelhäftande 3M-platta som gör dem helt vattentätat. Sedan sitter normalt även en mutter på undersidan som ser till att limmet inte släpper.

Det finns antenner med magnetfot men då skall man tänka på hur man drar sin kabel så man inte klämmer sönder kabeln i någon dörr eller liknande.

Jordplan

Om du har ett tak i metall kan du välja antenner utan inbyggdt jordplan men om du har ett ta i exempelvis glasfiber bör du köpa antenner med jordplan för att slippa eftermontera plåtbitar under taket.

MIMO

Vi rekommenderar alltid att använda MIMO-antenner till de routrar som har fler antennkontakter för mobilnätet. 4G använder normalt 2x2 MIMO och 5G använder normalt 4x4 MIMO.

 
GPS / GNSS

Många routrar som  är gjorda för fordon har också för det mesta inbyggd positionering. Även om du inte använder det idag så är det en liten skillnad i pris att få stöd för GPS / GNSS i antennen. Många routrar som har manageringsplattformar kan också placera fordonen på en karta eller logga positionsdata.

WIFI i fordonsantenn

WiFi i fordonsantennen används antingen i sammanhang där routern kan koppla upp via WiFi t.ex. när man är inomhus (såsom i parkeringsgarage) eller en truck som alternerande åker inom och utanför företagets WiFi täckning.

Det andra användningsområdet är där man vill ha WiFi täckning utanför fordonet (för t.ex. handhållna betalterminaler m.m.)

Kombination med TETRA / UHF m.m.

Varför installera många separata antenner på ert fordon?
Det finns kombinationsantenner som kan hantera 5G / 4G, WIFI , Multipla GPS /GNSS,  TETRA, UHF, LTE450 m.m. En antenn kan ha upp till 15 interna antennelement för olika funktioner och placeras i stället för fordonets ordinare antenn så att inte fordonets tak blir förstört av många hål.

Kontakta oss med dina önskemål så letar vi upp rätt antenn åt er. 08-441 35 30

Frekvenser

Generellt sett vill du ha en antenn som täcker de svenska mobilbanden även om du inte använder dem idag i din router. 

Om vi talar om blåsljusmyndigheter så har vi speciella antenner som även klara RAKEL och LTE450 och andra speciella band 

Vanligaste fordonsantenner

Tänk på att rena 4G antenner är på utgående. Alla nya antenner som släpps är förberedda även för 5G

Hur skall jag kunna välja antenner

Communica lagerför ett stor antal antenner med våra tillverkare har säkert 10 gånger som många fordonsantenner tillgängliga. Så saknar du något så hör av dig till oss så hjälper vi dig hitta bästa antennerna för ditt projekt.

Även om du tror att du har hittat antennen du vill ha så hör av dig till oss för det kan finnas saker som kan vara viktiga för just ditt case som du inte kan se bara på att se på ett produktblad.

Antenner till tåg och rälsfordon

Train Antennas

Antenner till tåg och rälsfordon lyder under väldigt krångliga regler och certifieringar.

Vi erbjuder tåg-certifierade antenner i många olika utföranden. Allt från singelantenner upp till 4x4 MIMO mobilnät med 4x4 MIMO WIFI + GNSS (GPS / Glonass / Galeleo / Beidou)

 

Läs mer om antenner för tåg och rälsfordon

 

För mer information om fordonsantenner ring 08-441 35 30 eller maila info@communica.se

Är du intresserad av att lära dig mer om antenner för mobilnäten så kan du titta på vår utbildningsvideo