M2M och IoT-antenner för mobildata

Poynting HELI
 
Antenner för Machine to Machine / IoT

Antalet saker som ansluter till internet ökar dramatiskt varje år. Många produkter är i hemmet eller på kontoret och ansluter via WIFI men väldigt många produkter finns utanför hemmet / kontoret och ansluter via mobilnäten. Exempelvis elskåp, digitala skyltsystem, digitala kiosker, olika industriapplikatoner m.m. 

Många av dessa produkter har idag problem med täckningen och driftsäkerheten. Oftast beror det på att själva routern placeras inuti ett metallskåp för skydd och detta gör att man behöver en yttre antenn för att få täckning.

Communica har 100-tals olika antenner anpassade för dessa tillämpningar.

Några saker att tänka på när du väljer antenner för M2M / IoT:

Stryktålighet

Man kunde önska att det inte var ett problem... men alla som satt upp en liten antennpinne på publika apparater har nog varit med om att någon har förstört dem. De flesta av våra antenner för skåpmontering är gjorda för en väldigt omild behandling. Många av våra antenner har högsta IK-klassningen för stryktålighet och tål mycket omild behandling.

Exempel på oerhört stryktåliga antenner (IK10): Poynting Puck och MIMO-4

 

Skydd mot vatteninträngning

Allt som står utomhus riskerar att utsättas för långvarig exponering mot väta. Nästan alla skåp är platta på toppen och vatten / snö blir ofta stående på skåpet under längre tider vilket kräver antenner med god tätning. Har du produkter i skåpet som inte tål väta (router eller annan elektronik)  så bör man välja antenner som är IP67-klassade. De monteras både med bult / mutter och med limplattor.

Anpassning till er produkt

Har man lagt pengar på att designa t.ex. en digital kiosk vill man inte placera en ful antenn på toppen... Men man måste ändå välja en bra antenn. Så vi har många olika antenner som kan passa just er applikation visuellt men som fortfarande klarar alla andra krav. Trots allt måste ni får en stabil signal och driftsäker kommunikation.

Många antenner går att lackera och man vill ha samma färg som resten av skåpet / utrustningen.

Hur ser täckningen ut där ni tänker placera era produkter

Om man placerar sina produkter t.ex. i shoppingcentrum där det alltid finns mycket bra inomhustäckning på höga frekvenserna (1800 / 2100 /2600 / 3500MHz) så kan man klara sig med en väldigt liten och kompakt antenn.

Men om er produkt sitter i ett elskåp bak på lastbilar som kör lågt ut på landsbygden så måste kan välja en antenn med god förstärkning på de låga mobilfrekvenserna (700 / 800 / 900 MHz) för att garantera stabil kommunikation i alla lägen.

Tänk på att inom antennbranschen gäller "storleken har betydelse". En väldigt liten antenn kan inte ge samma förstärkning som en större antenn.

Krav på prestanda

Många anläggningar kanske inte hanterar speciellt mycket data och kan klara sig med en singel-antenn. Men Allt fler routrar kräver MIMO antenner för en bra och driftsäker kommunikation.

Om man har produkter som hanterar större mängder data så blir det ofta 5G routrar och de använder normalt 4x4 MIMO antenner.

GPS / GNSS

Om dina produkter står still kanske du inte känner ett behov av GPS postionering. Men ofta är det väldigt bra att aktiver GPS / GNSS i routern för att se i sitt manageringssystem vart den felade enheten finns. Många av våra antenner har GPS / GNSS som tillval.

WIFI

Du undrar säkert varför man vill ha WIFI om man har en mobilnätsrouter. Men det händer att man använder WIFI i Client Mode för att ansluta t.ex. via ett lokalt WIFI i shoppingcentret som en fallback till mobiltäckningen (eller tvärt om). Ofta handlar det om att maximera driftsäkerheten.

Montering

Absolut viktigaste frågan att ställa är hur antennen skall monteras. Vi rekommenderar alltid en fast montering med genomföring. Antennerna limmas med en dubbelhäftande 3M-platta som gör dem helt vattentätat. Sedan sitter normalt även en mutter på undersidan som ser till att limmet inte släpper.

Det finns antenner med magnetfot men då skall man tänka på hur man drar sin kabel så man inte klämmer sönder kabeln i någon dörr eller liknande.

Jordplan

Om du skall fästa din genomföringsantenn i metall kan du välja antenner utan inbyggdt jordplan men om du har ett skåp i t.ex. glasfiber / plast bör du köpa antenner med jordplan för att slippa eftermontera plåtbitar på insidan.

MIMO

Vi rekommenderar alltid att använda MIMO-antenner till de routrar som har fler antennkontakter för mobilnätet. 4G använder normalt 2x2 MIMO och 5G använder normalt 4x4 MIMO.

Vanligaste antenner för IoT och M2M

OBS! Även om du bara har 4G så titta även på 5G/4G modellerna eftersom allt fler antenner anpassas för 5G-frekvenserna och de rena 4G antennerna sakta försvinner

För mer information om IoT- / M2M-antenner ring 08-441 35 30 eller maila info@communica.se

Är du intresserad av att lära dig mer om antenner för mobilnäten så kan du titta på vår utbildningsvideo