Viktigt om mobilabonnemang för IoT och M2M

Det finns några viktiga saker du behöver veta om mobilabonnemang innan du startar

Typ av abonnemang

Det finns några vanliga typer av abonnemang som man brukar hitta och kan använda:

  • Lokala M2M/IoT abonnemang
  • Lokala Fastprisabonnemang
  • Globala M2M/IoT abonnemang

De har lite olika för och nackdelar

Lokala M2M/IoT-abonnemang

M2M abonnemang med mycket låg fast månadskostnad och lämpar sig för de kunder som inte skickar mycket data. OBS Det är viktigt att du får tillgång till någon portal där du se din dataförbrukning mätt på SIM-nivå så du snabbt kan följa om någon enhet oväntat drar iväg i förbrukning.

Viktigt angående publik IP och M2M-abonnemang. Tänk på att operatören även mäter både inkommande och utgående data. Och har du något som helst interface som svarar publikt t.ex. en webserver/admin så kan anrop köras mot denna webserver från olika "robotar" som då drar detta trafik.

Lokala Fastprisabonnemang

Fastprisabonnemang kostar ofta en slant mer än man beräknar att det skall kosta med M2M abonnemang. Men man får ofta extremt mycket mer data ofta till ett relativt rimligt pris. Lämpliga för allt som drar mer data t.ex. kameraövervakning eller datorer anslutna som hämtar Windows-uppdateringar.

Globala och redundanta M2M/IoT abonnemang

Har du behov av redundans (stöd för flera lokala operatörer i samma SIM) och/eller möjligheten att ha samma SIM över flera länder så är ett globalt M2M/IoT abonnemang bra för dig.

Vi erbjuder Sierra Wireless globala SIM som har stöd för mutipla svenska operatörer och operatörer i alla världens länder. Där får du din egen portal där du managerar och övervakar dina SIM-kort. Naturligtvis med larmhantering om något oväntat händer såsom överskridna datanivåer eller kommunikationsfel.

Sierras SIM-kort är mycket avancerade med en mjukvara inbyggd i SIM kortet som ser till att alltid välja operatören med bästa täckningen på platsen.

 En av de riktigt stora fördelarna med Sierra Wireless SIM är om du samtidigt kör Sierra Wireless routrar. Då managerar du både SIM och routrar från en och samma portal.

Kontakta info@communica.se för mer information om Sierra Wireless globala IoT-abonnemang.

Publik IP

Många kunder frågor oss om publik IP och fast IP.

Publik IP innebär att IP adressen är nåbar från internet och att man därmed kan nå routern och produkterna bakom routern utifrån internet.

Fast IP innebär att man alltid får samma (publika) IP varje gång man ansluter.

Operatörerna tar ofta betalt för tjänsten fast IP och i vissa fall även för garanterad publik IP.

Många av våra kunder upptäcker ofta att de får en publik IP på vissa abonnemang och väljer då att köra på detta. MEN operatörerna garanterar inte att du alltid får ett publik IP bara för att du fick det förra gången du kopplade upp. Så  skal du sätta en router 50 mil bort i ett vindkraftverk så se till att du slipper sätta dig i bilen för att köra dit om operatören ändrar något i nätet

Om du kommer köra med standardabonnemang utan fast IP (och utan garanterat publik IP) så rekommenderar vi alltid våra kunder att använda routertillverkarens cloudbaserade övervakning- och management system där routern kopplar sig mot cloudsystemet så att man alltid kan kommunicera med routern även om man inte får publik IP.

Om du behöver nå dina enheter och nätverk via mobilt internet från utsidan så behöver du ett abonnemang som stödjer den typen av tjänst. Vanliga 4G/3G abonnemang är ofta begränsade och stöder inte den funktionen.

Eget APN

Nästa alla lokala operatörer erbjuder möjligheten till eget APN. Eget APN innebär att alla dina SIM-kort kopplas till ett kundplacerat APN (en router som operatören ger dig). D.v.s. du behöver aldrig ha dina routrar tillgänglig ute på Internet.

Du kan placera ditt APN inne på ditt nätverk eller på ett DMZ och på så sätt ha en mycket hög säkerhet. Dessutom får du automatiskt möjligheten att ha fasta IP på varje router.

Information om operatörer

Net1 - Net1 driver ett LTE450-nät (fd CDMA) i Sverige, Norge och Danmark. Den låga frekvensen (450 MHz) ger sändarna lång räckvidd med bättre täckning på landsbygd och sjö. Unikt är att det ingår gratis dataroaming i Norge och Danmark. Möjlighet finns att få M2M-abonnemang med fast IP-adress och låg månadskostnad.

Telenor - Om du väljer standard bredbandsabonnemang från Telenor så tillåter det inte trafik inåt (APN - internet.telenor.se). Men de erbjuder även tilläggstjänster för publik IP-adress och statisk IP-adress. Publik IP-adress (APN - public.telenor.se) kostar extra ca 40:-/månad och publik + statisk IP-adress (APN - static.telenor.se) ca 60:-/månad. Statisk IP-adress ger dig alltid samma IP-adress oavsett om du flyttar SIM-kort mellan olika enheter. Har du ett 4G-abonnemang brukar Telenor erbjuda en publik öppen IP-adress.

För större kunder finns möjligheten att köpa ett eget APN, där man själv välja funktioner. Telenor erbjuder även M2M-abonnemang som är optimerade för uppkoppling med lite datatrafik.

Telia - Telias vanliga abonnemang är låsta för inkommande trafik. Nytt från 2016 är att de erbjuder publik fast IP som tillval.

Tre - Tre bjuder på publik IP adress om man väljer APN - bredband.tre.se. Dock byter Tre IP-adress ganska ofta och för att garantera åtkomst utifrån behövs någon form av dynamisk DNS tjänst. Tillägstjänst för fast IP finns att beställa (APN - static.tre.se).

Tele2 - Tele2 ger publik IP på produkter som har funnits länge i nätet och NAT:ad IP på nya enheter (baserat på MAC adress).

Läs mer om våra svenska mobiloperatörer och deras band / frekvenser

Läs mer om LTE / 4G frekvensband

Läs mer om UMTS band (3G)

Läs mer om GSM band (2G)

Läs mer om LTE kategorier (LTE CAT)

Läs mer om tekniken bakom mobil datakommunikation

Läs mer om kommunikation för IoT