Viktigt om mobilabonnemang för IoT och M2M

Det finns några viktiga saker du behöver veta om mobilabonnemang innan du startar

Typ av abonnemang

Det finns några vanliga typer av abonnemang som man brukar hitta och kan använda:

  • Kontantkort
  • M2M abonnemang (rörlig kostnad)
  • Fastprisabonnemang

De har lite olika för och nackdelar

Kontantkort

Vi brukar inte rekommendera kontantkort i professionella installationer. De är normalt svåra att administrera och kan oväntat ta slut. Om du inte hittar en operatör där du kan managera och fylla på kontantorten via en central websida är de mycket jobbiga att hantera.

M2M-abonnemang

M2M abonnemang med mycket låg fast månadskostnad och en rörlig del låter ofta bra men vi har kunder som har råkat ut för operatörer som skickat fakturor på 100.000-tals kronor för ett abonnemang där opertören hävdar att man plötsligt använt massa data. Särskilt där kunden också har haft fast publik IP och operatören hävdat att det han kommit trafik från utsidan och in. Oavsett om routern har svara eller ej.

VARNING! teckna ALDRIG ett M2M-abonnemang utan pristak! Det kan bli hur dyrt som helst och även "stora" operatörer har krävt igenom betalningar på 100.000-tals kronor av företag.

Men hittar du en operatör som låter dig teckan ett M2M abonnemang med möjlighet att sätta ett max månadstak så kan detta vara ett intressant alternativ för installaioner som vanligtvis bara skickar minimalt med data.

Viktigt angående publik IP och M2M-abonnemang. Tänk på att operatören även mäter inkommande data utan att routern svarar på anropen. Och har du något som helst interface som svarar publikt t.ex. en webserver så kommer förmodligen 10.000-tals anrop köras per dygn mot denna webserver från olika "robotar".

Fastprisabonnemang

Fastprisabonnemang kostar ofta en slant mer än man berärknar att det skall kosta med M2M abonnemang. Men man får ofta extremt mycket mer data ofta till ett relativt rimligt pris.

Om du inte kommer skicka mycket data så kontrollera om din operatör kan erbjuda någon typ av fastprisabonnemang med relativt lite. De brukar kunna erbjuda något om man kollar med dem.

Publik IP

Många kunder frågor oss om publik IP och fast IP.

Publik IP innebär att IP adressen är nåbar från internet och att man därmed kan nå routern och produkterna bakom routern utifrån internet.

Fast IP innebär att man alltid får samma (publika) IP varje gång man ansluter.

Operatörerna tar ofta betalt för tjänsten fast IP och i vissa fall även för garanterad publik IP.

Många av våra kunder upptäcker ofta att de får en publik IP på vissa abonnemang och väljer då att köra på detta. MEN operatörerna garanterar inte att du alltid får ett publik IP bara för att du fick det förra gången du kopplade upp. Så  skal du sätta en router 50 mil bort i ett vindkraftverk så se till att du slipper sätta dig i bilen för att köra dit om operatören ändrar något i nätet

Om du kommer köra med standardabonnemang utan fast IP (och utan garanterat publik IP) så rekommenderar vi alltid våra kunder att använda routertillverkarens cloudbaserade övervakning- och management system där routern kopplar sig mot cloudsystemet så att man alltid kan kommunicera med routern även om man inte får publik IP.

Om du behöver nå dina enheter och nätverk via mobilt internet från utsidan så behöver du ett abonnemang som stödjer den typen av tjänst. Vanliga 4G/3G abonnemang är ofta begränsade och stöder inte den funktionen.

Eget APN

Nästa alla operatörer erbjuder möjligheten till eget APN. Eget APN innebär att alla dina SIM-kort kopplas till ett kundplacerat APN (en router som operatören ger dig). D.v.s. du behöver aldrig ha dina routrar tillgänglig ute på Internet.

Du kan placera ditt APN inne på ditt nätverk eller på ett DMZ och på så sätt ha en mycket hög säkerhet. Dessutom får du automatiskt möjligheten att ha fasta IP på varje router.

Information om operatörer

Net1 - Net1 driver ett LTE450-nät (fd CDMA) i Sverige, Norge och Danmark. Den låga frekvensen (450 MHz) ger sändarna lång räckvidd med bättre täckning på landsbygd och sjö. Unikt är att det ingår gratis dataroaming i Norge och Danmark. Möjlighet finns att få M2M-abonnemang med fast IP-adress och låg månadskostnad.

Telenor - Om du väljer standard bredbandsabonnemang från Telenor så tillåter det inte trafik inåt (APN - internet.telenor.se). Men de erbjuder även tilläggstjänster för publik IP-adress och statisk IP-adress. Publik IP-adress (APN - public.telenor.se) kostar extra ca 40:-/månad och publik + statisk IP-adress (APN - static.telenor.se) ca 60:-/månad. Statisk IP-adress ger dig alltid samma IP-adress oavsett om du flyttar SIM-kort mellan olika enheter. Har du ett 4G-abonnemang brukar Telenor erbjuda en publik öppen IP-adress.

För större kunder finns möjligheten att köpa ett eget APN, där man själv välja funktioner. Telenor erbjuder även M2M-abonnemang som är optimerade för uppkoppling med lite datatrafik.

Telia - Telias vanliga abonnemang är låsta för inkommande trafik. Nytt från 2016 är att de erbjuder publik fast IP som tillval.

Tre - Tre bjuder på publik IP adress om man väljer APN - bredband.tre.se. Dock byter Tre IP-adress ganska ofta och för att garantera åtkomst utifrån behövs någon form av dynamisk DNS tjänst. Tillägstjänst för fast IP finns att beställa (APN - static.tre.se).

Tele2 - Tele2 ger publik IP på produkter som har funnits länge i nätet och NAT:ad IP på nya enheter (baserat på MAC adress).

Läs mer om våra svenska mobiloperatörer och deras band / frekvenser

Läs mer om LTE / 4G frekvensband

Läs mer om UMTS band (3G)

Läs mer om GSM band (2G)

Läs mer om LTE kategorier (LTE CAT)

Läs mer om tekniken bakom mobil datakommunikation

Läs mer om kommunikation för IoT