Communicas webbplats använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre användarupplevelse. En del av dessa kakor är från tredje part. Genom att fortsätta att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Du kan läsa mer här.

Acceptera och fortsätt

  Sök
 
 
   
  Produkter
 Antenner
 Antennkablar och adaptrar
 Apple
 Datorlås
 Datorväskor
 Dockningsstationer
 Ergonomi
 KVM
 M2M
 Mjukvara
 Mobilt bredband
 Molntjänster
 Mätinstrument
 Möss
 Nätverk och kommunikation
 Repeaters
 Resväskor
 Sensorer
 Telefoner
 Tillbehör
 Tillverkare
 Nyheter

Kommunikation i affärskritiska system

Affärskritiska system
Funktioner för en stabil och redundant kommunikation
Exempel vid nyinstallation
Exempel med befintlig router eller brandvägg
Vad mer måsta jag tänka på
Att skapa total redundans för e-mail och inkommande ip-trafik

IT är en viktig del av vårt samhälle och många funktioner bygger på en väl fungerande infrastruktur.

*Kontakta oss för mer information om aktuellt sortiment och förslag på lämpliga produkter.

Affärskritiska system

Betaltransaktioner
Idag betalar nästan alla kunder för varor och tjänster med kreditkort eller andra betallösningar. Detta möjliggörs endast med en fungerande kommunikation till internet och banken. Utan den så kan man inte ta betalt och man kan tvingas neka till köp. Kontanter som betalmedel är allt mer ovanligt och anses vara en säkerhetsrisk med omständigt hantering för alla parter.

Larm- och kameraövervakning
Många företag använder idag IP-baserad kommunikation för larm- och kameraövervakning. Och som med de flesta larm behöver man en backup-länk om någon gör åverkan på tele/datakablar till företaget.

Arbetsplatser med onlinebaserade applikationer
Idag är de flesta affärskritiska applikationer beroende av en internetuppkoppling. IP-telefoni, epost och webhandel bara för att nämna några. Detta gör dem mycket sårbara vid ett avbrott och kan i värsta fall orsaka stora ekonomiska förluster.

Industriella system för drift och övervakning
Vattenkraftverk, pumpstationer, elproduktion/distribution är några exempel på industiella verksamheter som kräver konstant övervakning. Med tillförlitlig uppkoppling kan man minimera behovet av personal på plats eller eventuella driftstopp.

Funktioner för en stabil och redundant kommunikation

Problemen med internet och bredband
De vanligaste problemen med internetlänkar är valet av billiga abonnemang och gamla ADSL-förbindelser. De är attraktiva då prisbilden är låg men kvaliten på uppkopplingen är ofta dålig och man saknar garantier för driftsäkerhet.

Ett billigt abonnemang kan kosta ca 200-300kr per månad medans en fast internetförbindelse med högre driftsäkerhet kan kosta upp emot 2000-4000kr per månad. Har man många butiker eller kontor blir kostnaden för säkert uppkoppling hög.

Fail over till sekundär länk
Eftersom avbrott på uppkoppling sker relativt ofta och framför allt inte repareras lika snabbt så finns det ofta behov av en alternativ internetlänk. Att dubblera en en vanlig uppkoppling är ofta kostsamt och inneffektivt eftersom man tvingas använda samma fysiska linjer.

Istället är det vanligare att välja en 4G/3G-produkt för att försäkra sig om en enkel alternativ väg. Här är några exempel på lösningar som automatiskt kan koppla över till 4G/3G vid driftproblem på den vanliga internetuppkopplingen.

Exempel vid nyinstallation

Alternativ 1 - Lilla kontoret
En komplett router med ADSL, fiber eller annan fysisk internetuppkoppling via WAN-port som primär förbindelse och integrerad 4G/3G bredbandsrouter som sekundär backup.

Fördelar: En relativt billig lösning. En produkt att hålla koll på. Perfekt vid nyetablering av ett litet kontor eller butik.

Nackdelar: Vid eventuellt fel på router stoppas all trafik.

Alternativ 2 - VRRP
Ett system med dubbla routrar/brandväggar där den ena är primär och den andra backup och tar över vid problem. VRRP kan hantera två eller fler routar.   

Fördelar: Helt redundant och fler routrar ger extra säkerhet mot hårdvarufel. Kan använda befintliga routrar (om de stöder VRRP). Kan hantera VPN-tunnlar mellan olika förbindelser. Du kan uppgradera delar av systemet utanatt påverka andra enheter.

Nackdelar: Fler routrar ger högre kostnad än en enhet med inbyggd redundans.

Exempel med befintlig router eller brandvägg

Alternativ 1
Om ni redan har brandvägg och router som stöder Fail Over och redundans och inte vill introducerar nya enheter i ert WAN. Använd brandvägg/router med dubbla WAN-portar och en extern 4G/3G-router i transparant läge.

Fördelar: Ett billigt sätt att addera redundans till befintlig internetuppkoppling. Enkelt att köra VPN mellan routrar/brandväggar av samma märke.

Nackdelar: Kräver att befintliga brandväggen/routern har dubbla WAN-portar och inbyggt stöd för redundans. Vid eventuellt hårdvarufel i routern/brandväggen stoppas trafiken helt.

Alternativ 2 VRRP
Ett system med dubbla routrar/brandväggar där den ena är primär och den andra backup och tar över vid problem. VRRP kan hantera två eller fler routar.   

Fördelar: Helt redundant och fler routrar ger extra säkerhet mot hårdvarufel. Kan använda befintliga routrar (om de stöder VRRP). Kan hantera VPN-tunnlar mellan olika förbindelser. Du kan uppgradera delar av systemet utanatt påverka andra enheter.

Nackdelar: Fler routrar ger högre kostnad än en enhet med inbyggd redundans.

Läs mer om VRRP

Vad mer måste jag tänka på?

Viktigt med fullständig kontroll av radiomodulen. Redundans i flera steg
Det vanligaste problemet med kommunikation över 4G, 3G eller GSM är att näten inte är konstruerade för permanent uppkoppling under lång tid. Tidvis kan en mobil internetuppkoppling termineras, låsa sig och sluta skicka och ta emot data. I ett affärskritiskt system måste man vara säker på att routern automatiskt kan kontrollera uppkopplingens status och ta rätt beslut om åtgärder.

Vanligtvis brukar avancerade 4G/3G-routrar känna av om uppkopplingen bryts och därmed automatiskt koppla upp igen. Men vid en kritisk applikation så måste routern även kunna verifiera att man kan skicka data över länken. Många avancerade routrar som säljs idag har en funktion som avgör om länken verkligen fungerar. Om det inte går att skicka data så skall den vidta åtgärder som t.ex. starta om radiomodulen eller i vissa fall även starta om hela routern. Flera modeller har även stöd för dubbla SIM-kort så att man också kan automatiskt byta operatör vid nätfel. 

Att skapa total redundans för e-mail och inkommande ip-trafik

1. Tjänster som fungerar automatiskt utan problem
Surf och andra tjänster som startar inifrån ert nätverk fungerare normalt om ni har skapat redundans.

2. Tjänster som kräver konfigurering av systemen

E-mail via egen mailserver
Har man en egen mailserver som ta emot e-mail via SMTP så måste några krav ni uppfyllas för att kunna både skicka och ta emot över en sekundär länk. Först av allt så måste man använda mobilt data abonnemang som har både publik och fast IP-adress. Därefter måste man se till att IP-adressen till abonnemanget finns i både MX record som sekundär mailserver och i SPF-profilen.

VPN
VPN-tunnlar är numera ganska enkla att skapa redundans för. Beroende på vilken lösning man väljer så brukar det vara ganska lätt att skapa VPN-tunnlar som kan byta mellan de olika anslutningarna.

3. Specialtjänster
Webbservrar och andra publika tjänster är mer komplicerade eftersom normalt pekar era DNS-uppgifter för er domän på en IP-adress. Att få fullständigt automatisk överflyttning av trafiken till era webbservrar är ett projekt för en systemintegratör. Normalt kräver det att man har en extern sekundär DNS-server samt en mjukvara i nätet som automatisk kan uppdatera IP-adressen till er server. Man kan även lösa det genom att ha sin domän hos t.ex. DynDNS.org

  

www.communica.se använder cookies i samband med din inloggning i webshopen (0,031 ) [54.81.105.205]